fbpx

Haal meer voldoening uit je werk: 3 tips voor de ideale planning (waar je je ook nog eens aan gaat houden)

Wist je dat je maar liefst 4 keer zoveel tijd nodig hebt om je taak af te ronden als je aan het multitasken bent? In feite kunnen we maar één ding tegelijk. Ben je met meerdere dingen tegelijk bezig of laat je je afleiden door toch even dat appje tussendoor te beantwoorden, of even snel die aanvulling te doen aan je (toch al lange) to-do lijstje? Dan verlies je focus, terwijl focus je naast een realistische planning echt verder brengt. Tijd voor een planning die wél werkt. Benieuwd hoe je die maakt? Dat lees je in deze blogpost. Aan het einde vind je nog een bonustip die ook zeker de moeite waard is!

Tip 1. Weet wat je prioriteiten zijn

Als je zomaar begint aan je to-do lijst kan het gebeuren dat je veel te lang met één taak bezig bent die misschien helemaal niet zo belangrijk is. Zonde, die tijd had je ook kunnen besteden aan een taak die je wel dichterbij je doel brengt.

Bedenk per dag de taken die je graag wilt afronden. Wat zijn je prioriteiten? Kies er 3. Zorg dat je die taken die dag écht afrondt. Gun jezelf de tijd en ruimte om deze taken goed op te pakken en na te denken over de uitvoering. Nu denk je misschien: ik wil wel meer op een dag doen! Maar bedenk je dan ook dat je beter een paar dingen heel goed kunt doen, dan veel dingen matig of slecht. Als je aan het eind van de dag 3 taken compleet kunt afvinken sluit je de dag af met een gevoel van voldoening. Je voelt je beter over jezelf omdat je voor elkaar hebt gekregen wat je van tevoren van jezelf verwachtte. Dat motiveert. Je laat aan jezelf zien dat je het kan. We kennen het namelijk allemaal wel: je hebt continu het gevoel druk te zijn, maar onderaan de streep kom je eigenlijk niet vooruit. Dat geeft naast veel onrust geen lekker gevoel, toch? Daarom: wees niet druk, wees productief!

Tip 2. Feed your focus

Een goede focus geeft richting en helpt je doelen makkelijker te behalen. Je krijg meer (én beter) resultaat in minder tijd. Heerlijk toch?⁣ Gun jezelf die focus ook echt. Leg die telefoon eens niet op je bureau, sluit je mailprogramma helemaal af en ga concreet met één taak bezig. We zijn zelf verantwoordelijk voor de verleidingen die we toestaan en verleidingen zijn nou eenmaal beter te weerstaan als we ze niet zien (of horen).

“Wanneer je focust op het goede, wordt het goede beter.”

Helemaal opgaan in je werk, even alles om je heen vergeten, niet bewust van de tijd (“oh, is het al zo laat?!”). Herkenbaar? Op zo’n moment heb je de juiste focus te pakken. Aan het eind van de dag kijk je met grote tevredenheid terug, wat een werk heb je verzet! Probeer vaker naar zo’n fijne focus toe te werken, vergt wat oefening maar zodra het lukt haal je er veel voordeel uit.

Tip 3. Maak een realistische planning

Misschien wel de belangrijkste tip van de drie: blijf realistisch. De enige die jouw doelen kan vormgeven ben jij. Maak het jezelf daarom niet te moeilijk en houd het leuk. Schrijf niet per dag 3 enorme taken op, die je absoluut wilt afronden (en waar je eigenlijk al van weet dat het niet lukt). Staat misschien heel ambitieus, maar het is niet realistisch. Natuurlijk wil je wel je lange termijn doelen halen, daarvoor heb je ze tenslotte gesteld. Maar deel die mooie (grote) doelen op in stukjes, en probeer elke dag datgene te doen wat je weer een stapje dichterbij brengt. Elke (kleine) stap is er één toch?

Begin elke dag met een plan, maar houd ruimte voor momentjes waarop even niks moet: drink een kopje koffie, loop een rondje en geniet van de zon. Plan met vrijheid en houd genoeg energie over gedurende de dag. Zonder je prioriteiten uit het oog te verliezen.

Bonustip:

Stel de minder leuke taken die door de dag heen tóch stilletjes voor onrust zorgen niet meer uit. Beantwoord dat mailtje van die ene collega, bel achter je klacht aan of begin nu echt eens op tijd aan je administratie (haha, we kennen het allemaal). En nee, ik wil je niet adviseren die taken even gauw tussendoor te doen (want: verlies van focus). Maar houd wel ruimte in je planning om ook die taken op te pakken. Zo houd je alle ruimte in je hoofd voor de taken die je wél leuk vindt. Want, beste tip ever die ik ooit ergens las: werk aan datgene wat je leuk vindt en het voelt niet eens als werk. Heerlijk als je daar alle ruimte voor hebt toch?

Met alle bovenstaande punten is rekening gehouden tijdens het ontwikkelen van de LGTDTY weekplanner. Zo heb je in de weekoverzichten elke dag ruimte om je 3 belangrijkste belangrijkste prioriteiten te noteren, genoeg ruimte voor je overige to do’s én een plek waar je de 10 minuten to do’s kwijt kan. Ben je op zoek naar meer overzicht en ruimte en wil je meer voldoening halen uit je werk? Dan is deze planner echt wat voor jou!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *