fbpx

5 eenvoudige tips tegen uitstelgedrag

Wacht jij ook vaak tot je er zin in hebt om sommige taken op te pakken? Misschien krijg je er helemaal geen zin in en schuif je het voor je uit: uitstelgedrag. Terwijl je er over na denkt hoe, wanneer en waarom je iets gaat doen had je al klaar kunnen zijn. Benieuwd hoe je juist die (minder leuke) taken niet meer uitstelt? Ik heb 5 eenvoudige tips voor je op een rijtje gezet!

1. Werk aan je gewoontes

Eigenlijk is uitstellen gewoon een slechte gewoonte die je jezelf hebt aangeleerd. Probeer de volgende keer wanneer je merkt dat je aan het uitstellen bent het gewoon eens direct te doen. Leer je zelf aan dat je minder leuke taken direct doet en je zal merken dat hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt. Je hebt dan een slechte gewoonte omgezet in een goede gewoonte!

2. Zet een deadline

Geef jezelf een deadline. Dus niet: vandaag moet ik dat ene mailtje naar mijn collega nog even beantwoorden (en dan de hele dag keihard uitstellen). Maar: voor 11.00 uur wil ik dat mailtje hebben verzonden. En spreek dat met je zelf af. Zo is de kans veel groter dat je het ook echt doet. Wil je echt een stok achter de deur? Deel je deadline met anderen. Via social media, aan je vrienden of schrijf er een blogpost over.

3. Deel je taak op

Als jouw taken er vaak zo uit zien: social media plan schrijven, Pinterest strategie opzetten, e-book schrijven. Grote kans dat je juist díe taken opschuift. Het is groot, onbehapbaar en onduidelijk waar je nu eigenlijk moet beginnen. Deel daarom je taken op, een beetje zoals de Getting Things Done methode. Wat is je grote doel en welke concrete acties kun je nemen om daar naar toe te werken?

4. Kan je iets uitbesteden?

Zijn er nou echt taken die je elke dag weer uitstelt? Waar je telkens tegenaan hikt en als je ze uiteindelijk doet er ook helemaal geen plezier aan beleeft? Misschien is er een mogelijkheid waarbij je die taken helemaal niet meer hoeft te doen. Steeds met dingen bezig zijn die je niet leuk vindt, is niet altijd nodig. Wellicht kun je taken uitbesteden of vallen ze te automatiseren met een handige app. Daardoor stel je ze niet meer uit en je hebt meer ruimte voor de dingen die je wél leuk vindt. Misschien vindt iemand anders de dingen die jij liever niet doet wel erg leuk om te doen. Uitbesteden is soms echt de investering waard.

5. 10 minuten taken: gewoon doen!

Bedenk altijd tijdens het plannen van je dag of week welke taken je binnen 10 minuten kunt afronden. Het is fijn om juist deze taken óok op te schrijven, hoe klein ook. Je weet van tevoren dat ze niet lang duren, dus eenmaal begonnen ben je al weer bijna klaar. Door ze op te schrijven pak je ze eerder op en kunnen ze door de dag heen niet stilletjes voor onrust zorgen.

In de LGTDTY weekplanner heb je elke dag – naast je prioriteiten en dagplanning – de ruimte voor jouw 10 minuten to do’s. Lijkt dit je handig? Bekijk de weekplanner!

Vind je dit soort tips leuk? Volg ons op Instagram, daar delen we regelmatig handige tips over planning, productiviteit en meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *